Less than one kilometre from the city centre, the Glasgow Canal corridor has significant potential to contribute to the regeneration of disconnected and disadvantaged communities in North Glasgow. The underlying principle of the project has been to improve the health and well-being of local communities through facilitating access to improved greenspaces, while responding to heritage, cultural and ecological sensitivities. The creation of The Claypits Inner City Nature Reserve has transformed communities, reconnecting the past with the present.

The Claypits identity featuring a dragonfly and typography, created by Four-by-Two.
Visitors to The Claypits Nature Reservelooking at wayfinding and interpretation.
The Claypits bespoke QR code visitor information on corten plinth.
Visitors to The Claypits Nature Reservelooking at wayfinding and interpretation.
Visitors to The Claypits enjoying reading about the wildlife on bespoke interpretation units.

Working alongside LUC, Four-by-Two created the branding for this transformative initiative, taking inspiration from the site’s industrial past.

Once a hub of industrial activity, this now tranquil nature reserve in the heart of Glasgow is host to a variety of wildlife species but one stands out in particular. Chosen as the mascot for the nature reserve and wooded walks that run alongside the Forth & Clyde Canal, the dragonfly also features in the new Claypits Nature Reserve identity.

At the highest point of the reserve, a newly commissioned interpretation captures the city’s skyline in a striking illustration by local artist Adrian McMurchie.

Sketched illustration of Glasgow skyline on green background by local artist Adrian McMurchie.

Next Project