Hendersons

An Edinburgh institution synonymous with the capital’s vegetarian and vegan food scene, Hendersons commissioned Four-by-Two to design and manage the fit-out of their new restaurant in the city’s Barclay Place, reflecting their strong heritage and sustainable ethos.

Hendersons interior designed by Four-by-Two, featuring a large-scale timber structure, with a snug to the rear, painted in earthy tones.
Hendersons interior designed by Four-by-Two, featuring a large-scale timber structure and hanging foliage and hanging lighting.
Close-up detail of large-scale timber structure , with hanging lights and woodland props, designed by Four-by-Two.

Our concept for the interior involved an evolution of the brand: a fresh, inviting environment for new customers which also retained the welcoming homely feel of their previous home in the New Town, so loved by existing customers.

Stripping back the shell, we created a neutral, earthy backdrop, using textured rendered walls and light-decorated timber panelling. Next, we built a large timber structure around the staircase. Spanning the full width and height of the room, guests walk through this to access the rear snug and garden, as well as the downstairs Dining Room and WCs.

Four-by-Two’s large-scale installations; foliage woven into the joinery, giving the impression of branches coming through walls.
Four-by-Two designed a ‘meadow ceiling’, comprising hundreds of bunches of grasses and plants, undulates through the main Dining Room.
Four-by-Two’s large-scale installations; foliage woven into the joinery, giving the impression of branches coming through walls.
Warm glow of pendant lights, this sculptural canopy provides a sustainable centrepiece unique to Hendersons, designed by Four-by-Two.

Using locally sourced branches, dried grasses and leaves, we created four large-scale installations; foliage woven into the joinery, giving the impression of branches punching through walls and dried grasses sprouting from light fittings.

A ‘meadow ceiling’, comprising hundreds of bunches of grasses and plants, undulates through the main Dining Room. Illuminated by the warm glow of pendant lights, this sculptural canopy provides a sustainable centrepiece unique to Hendersons.

Photography by: Alix McIntosh

“Working with Chris and Karen at Four-by-Two was a pleasure and
they helped us forment our ideas into a vision, and the vision into a reality.
I would highly recommend their services. Great people to work with
and experts in their field.”

Barrie Henderson